Агрокомплекс

Опис

Підприємство – найбільший кластер ягідного спрямування в Україні. Обсяг переробки та зберігання свіжих ягід – понад 100 тонн. Необхідно збудувати комплекс для переробки, охолодження, заморозки з подальшим зберіганням у відповідному температурному режимі плодово-ягідної продукції. Замовник надає матеріали покрівлі та металокаркас.

 

Завдання

Побудувати виробництво з охолодження та короткострокового зберігання ягоди з поля до відвантаження Клієнту.

Побудувати виробництво із заморожування та короткострокового зберігання ягоди з поля до відвантаження Клієнту.

Побудувати цехи із сортування як охолодженої так і замороженої продукції

Виробництва мають функціонувати незалежно один від одного.

Забезпечити роботу електроустаткування із споживаною потужністю 180 кВт за існуючого обмеження 120 кВт.

 

Експертна думка

Розрахункова технологія має забезпечити рекомендований температурний режим продукту, його зовнішні та вагові характеристики, тобто. максимально зберегти початкову вагу.

Обладнання під час роботи повинно забезпечити максимальну якість охолодження та заморожування ягід. В цьому випадку важливо:

  • Кількість теплоти, що знімається через систему охолодження/заморожування.
  • Для заморожування продукції потрібен охолоджувач повітря зі спеціалізованою (унікальною) конструкцією у зв'язку з обмеженими розмірами камери.
  • Необхідність якісного продування. Конкретний продукт дрібної фракції (ягода), тому тиск повітря у камері має бути правильно збалансованим.
  • Щоб створити умови достатнього теплообміну і продування продукту, охолоджувачі повітря в камері охолодження займають до 95% довжини стінки камери. Теплообмінні апарати повинні бути обов'язково промислової (не комерційної!) серії.
  • В умовах підвищеної вологості камер інтенсивного охолодження та заморозки, ламелі теплообмінника повинні мати крок, який дозволить уникнути забивання шугою, тобто 10-12 мм.
  • Електронний ТРВ забезпечить плавність ходу, а також можливість роботи компресорного агрегату в оптимальному режимі.
  • Додаткова опція – можливість дистанційного контролю та керування режимами роботи компресора.

 

 

Рішення

Для будівництва обох комплексів використано сендвіч-панелі українського виробника ПАНТЕК (Pantek), які забезпечили необхідні температурні параметри в приміщеннях.

Вперше в Україні для заморожування продукції використано охолоджувач повітря зі спеціалізованою (унікальною) конструкцією, причому за ті ж гроші, що і класичні охолоджувачі повітря. Це дало можливість:

  • зменшити габарити камери та енергоспоживання;
  • шляхом правильного розподілу повітря досягти розрахункової температури продукту -20 ° С за короткий час;
  • шляхом точного налаштування обладнання та технологічних процесів, використання електронних (замість ручних) систем управління зменшили споживання електроенергії в 1,5 рази!

Результат

Перевершив очікування! Побудована технологія відмінно працює і створює нашому Замовнику додаткову вартість.

Отже, результат — охолодження продукції за 90 хвилин до +2°С, як у технічному завданні, а заморожування до -20°С за 250 хвилин замість 270 ТЗ.

Щодо зберігання зауважень немає.

 

Устаткування

Холодильні станції на базі напівгерметичних поршневих та гвинтових компресорів Bitzer (Німеччина) та герметичному Kulthorn (Таїланд).

Теплообмінне обладнання (конденсатори та охолоджувачі повітря) Gṻnter (Німеччина), Gemak (Туреччина), Refteco (Італія).

Автоматика Danfoss та Carel.

Електрощитова комплектація Schneider, ETI. Система моніторингу та дистанційного керування Carel.